Θ. Καμπαγιάννης: «Στη χώρα που το “1984” του Τζορτζ Όργουελ είναι το ευπώλητο της χρονιάς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει πλέον την Οργουελιανή»
Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί fake news για να δικαιολογήσει αυταρχικές αποφάσεις, προσβάλλοντας βάναυσα τη νοημοσύνη των πολιτών. Έτσι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, συνεχίζει να επιμένει ότι η αιφνίδια απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας για απαγόρευση μέχρι την 1η Φεβρουαρίου των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, συνιστά «χαλάρωση των μέτρων» και όχι νέα έκφραση της κατασταλτικής πολιτικής.
Δείτε επίσης: Η πανδημία ως αντιδημοκρατική πρόφαση: Και ξαφνικά, απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων και πάλι!
Βατόπουλος: Δεν ήταν απόφαση της Επιτροπής η απαγόρευση των συναθροίσεων
Λινού: Κίνηση πανικού η απαγόρευση συναθροίσεων, δε λύνονται έτσι τα προβλήματα
ΣΥΡΙΖΑ για απαγόρευση συναθροίσεων: «Κινήσεις πανικού με ψέματα και κρύψιμο πίσω από την Επιτροπή»
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του νομικού Θανάση Καμπαγιάννη ο οποίος με μια σκληρή ανάρτηση βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
«Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της σπεύδουν να δικαιολογήσουν την νέα αστυνομική απαγόρευση συναθροίσεων λέγοντας ότι αυτή αποτελεί κατ’ ουσίαν χαλάρωση των απαγορεύσεων. “Διά της απαγόρευσης, επιτρέπονται οι συναθροίσεις κάτω των 100”, είναι το επιχείρημα. Ευτυχώς που δεν ζει ο Τζωρτζ Όργουελ, συγγραφέας του δυστοπικού 1984, γιατί θα έσκαγε από τη ζήλεια…» σημειώνει.
Και συνεχίζει παρουσιάζοντας τα «fake news του Μεγάλου Νεοδημοκρατικού Αδελφού»:
– Δεν υπήρχε απαγόρευση των συναθροίσεων του α. 11 του Συντάγματος όπως ισχυρίζονται το Αρχηγείο της Αστυνομίας και τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος! Η συγκέντρωση των φοιτητών την προηγούμενη Πέμπτη ΔΕΝ ήταν απαγορευμένη!
– Δεν υπήρχε απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων ώστε τα 100 άτομα να συνιστούν «χαλάρωση» ή «διεύρυνση» όπως ισχυρίζονται το Αρχηγείο της Αστυνομίας και τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος!
– Ας απαντήσει η Αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος: ποιο sms ή ποια βεβαίωση μετακίνησης πρέπει να συμπληρώσει ο πολίτης που θέλει να συμμετάσχει σε συνάθροιση κάτω των 100 ατόμων;
Όπως εξηγεί οι οι περιοριστικές υπουργικές αποφάσεις, από το καλοκαίρι και μετά, αναστέλλουν τις πολυάριθμες συγκεντρώσεις, με την επιφύλαξη των δημόσιων συναθροίσεων του ά. 11 του Συντάγματος. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εν λευκώ απαγόρευση του δικαιώματος στη συνάθροιση! Τέτοια απαγόρευση πρέπει να εκδοθεί είτε βάσει του άρθρου εξηκοστού όγδοου παρ. 2 της από 20.03.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 είτε βάσει των διατάξεων του ν. 4703/2020 (νόμου Χρυσοχοϊδη). Τέτοιες απαγορεύσεις εξεδόθησαν το τετραήμερο της 15-18 Νοεμβρίου και την 6η Δεκεμβρίου δυνάμει της ΠΝΠ από τον Αρχηγό της Αστυνομίας».
Η κυβέρνηση σημειώνει, «εξέδωσε μια πολιτική απόφαση καταστολής των διαμαρτυριών του φοιτητικού κινήματος εν όψει ψήφισης του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για τα πανεπιστήμια».
Να σημειωθεί ότι ακόμα και χωρίς την έκδοση απαγόρευσης, η κυβέρνηση καθιστά αδύνατο το δικαίωμα στη συνάθροιση με την επιβολή προστίμων για παραβίαση της απαγόρευσης μετακίνησης.
«Αυτό που έκανε με την τελευταία αστυνομική διαταγή η κυβέρνηση ήταν να απαγορεύσει για τρίτη φορά τις συναθροίσεις (άνω των 100 ατόμων) το τελευταίο τρίμηνο, αναστέλλοντας το άρθρο 11 του Συντάγματος, χωρίς την προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία του α. 48, με απόφαση δηλαδή της Βουλής», σημειώνει ο νομικός Θανάσης Καμπαγιάννης.